04 November 2011

HISTORY IS FUTURE VARDØ | HISTORISK FREMTID I VINTERVAKRE VARDØ








Vi var så heldig å få delta, og selv bidra med forelesning om prosjektet vårt, i Vardø denne uken. På invitasjon fra lokal prosjektleder Svein Harald Holmen og Riksantikvar Geir Tvedt ble vi sendt oppover i et todagers seminar om prosjekter i Vardø, og hvordan kulturminnevern og restaurering kan inngå i en stedlig utvikling.

Etter en snøfylt byvandring der Svein Harald guidet et interessert følge til pågående prosjekter i byen, ble det flere forelesninger utover ettermiddagen. Hanne Benjaminsen, tredje generasjon fiskerigrunder holdt en fantastisk forelesning om eldre fisketradisjoner som utgangspunkt for gjenkapring av europeiske markeder, sammen med flere fine innlegg omkring lokal restaurering og kulturminner. Sagnomsuste Nordpol kro ble besøkt til stengetid begge kveldene, med mye lokalt påfyll.

Vi holdt en forelesning om vårt eget prosjekt siste dagen, etterfulgt av mange interessante spørsmål og kommentarer. Dagene ble oppsummert av Knut Bjørn Lindquist, samfunnsgeograf, som problematiserte kulturminnevern: "Hva er næringsgrunnlaget man skal fylle restaurerte hus med, i en by der selve næringsgrunnlaget i fiskeriet er tatt bort?"

Appellen fra Svein Harald Holmen etter byvandringen er imidlertid lovende for utviklingen i Vardø for øyeblikket: "Jeg har vist dere ting som faktisk skjer. Byen er full av intiativ, vilje og et knippe unike mennesker med pågangsmot"

(Translation in English to come...)

No comments:

Post a Comment